Ritense en Raakvlak: samen sterk
De Common Ground-beweging vraagt om een nieuwe manier van denken. Om gemeenten die durven experimenteren. En om leveranciers die daarin meebewegen. Daarom slaan Raakvlak en open source processpecialist Ritense de handen ineen.
Joeri vertelt dat beide bedrijven onder andere bij de gemeente Rotterdam samenwerken op een manier waarin ze elkaars krachten niet in de weg zitten. “Wij gaan geen software leveren of programmeren, wij willen beheerders op de werkvloer ondersteunen.” Rutger: “Wij bouwen aan ons product en Raakvlak snapt de hele keten. Zij orkestreren alles, van formulier tot loket en van archiefbeheer tot GZAC. Dat maakt hen zo’n waardevolle partner. Raakvlak kijkt ook kritisch mee. Waarom moet dit? Kan het niet eenvoudiger of herhaalbaar? Dat soort vragen versnellen ons werk.”
Complementair werken
Rutger Haagsma, mede-oprichter van Ritense: “Als softwarebouwers hebben wij weinig domeinkennis of diepgaande kennis van gemeentelijke processen.” Raakvlak speelt een grote rol in het product laten accepteren door een gemeente, die aanvullend ook niet wil coderen. “Raakvlak snapt de werkvloer, weet wat medewerkers daar wel en niet kunnen en waar de adoptiegrens zit. Bij de gemeente Rotterdam ontwikkelen we zo samen verder. Ritense programmeert, Raakvlak modelleert.”
Samen leren op de werkvloer
Ritense en Raakvlak wisselen in de samenwerking kennis uit. Waar Ritense focust op de onderliggende techniek, kijkt Raakvlak juist naar gebruiksgemak, standaardisatie en acceptatie. “We werken met low-code”, zegt Joeri Diederen van Raakvlak. “Wat wij doen, moet de beheerder van de gemeente ook kunnen. Daar sturen we op.”
Die samenwerking gaat zo ver, dat inmiddels meerdere Raakvlakkers een tijdje bij Ritense meedraaien. Bram Vermeulen was daar de eerste van. In opdracht van de gemeente Den Haag liep hij een aantal maanden mee bij Ritense, zónder voorkennis. “Gemeente Den Haag wilde weten of het GZAC functioneel te beheren is zonder programmeerkennis”, vertelt Bram. “Ik had nul ervaring, maar dat was juist de test. Inmiddels configureer ik het systeem zelf, ook omdat het product in rap tempo is doorontwikkeld. En weet ik precies wat een gemeente daarvoor nodig heeft.”
Leren in de praktijk
Rutger: “Voor ons team was het wel even wennen. Onze medewerkers kennen elkaar al lang en doen veel samen, en dan komen er ineens mensen bij met heel andere kennisniveaus.” Dat vergt om een andere manier van denken. Waar de developers van Ritense normaal in een ontwikkelomgeving configureren, werden ze nu gestimuleerd om het low-code via een browser te doen. Een goede uitdaging, vindt Rutger. “Want beheerders van een gemeente gaan het ook niet in een ontwikkelomgeving doen. Dat doen wij niet van nature, maar daar stimuleert Raakvlak ons in.”
Joeri: “Dat we mee mogen komen werken, daar hebben we heel veel dank voor uitgesproken. Want het is superuniek dat een leverancier zegt, ‘kom erbij zitten’, terwijl je veel nog niet weet. Dat is hele unieke metafoor voor het idee achter Common Ground. We zitten in een fase dat iedereen elkaar helpt. Want we hebben allemaal belang bij dat grotere doel, dat het platform voor dienstverlening schaalbaar wordt.”